Lectia 7. Manifestarea rezistentei la nivel inconstient in consiliere
Rezistenta la nivel inconstient se manifesta prin intermediul structurii defensive inconstiente a persoanei. Orice individ isi formeaza pe parcursul dezvoltarii o structura defensiva, alcatuita din mecanisme inconstiente de aparare. Utilizarea mecanismelor de aparare reprezinta o parte fireasca a functionarii noastre – toti ne aparam de anumite situatii, stari, trairi greu de continut sau de elaborat. In literatura se diferentiaza intre o structura defensiva cu caracter adaptativ si structura defensiva cu caracter dezadaptativ, care se caracterizezaa prin rigiditate, intensitate, suprageneralizare (utilizare frecventa in relationarea cu persoanele sau in diverse situatii).
Mecanismele de aparare sint definite drept mecanisme psihologice inconstiente, utilizate de individ pentru a diminua anxietatea generata de conflictele interioare intre exigentele instinctuale si legile morale si sociale (Sillamy M., apud Ionescu S. 2002), la fel, sint considerate buni indicatori ai functionarii psihice la pacientii in curs de psihoterapie (Ionescu S., 2002).
Mecanismele de aparare au devenit un concept clasic in psihologie, dat fiind omniprezenta lor atit in contextul cotidian, cit si in cadrul psihoterapeutic si de consiliere.
Mecanismul de aparare nu este constient, fapt care poate avea urmatoarele semnificatii:
- Subiectul nu este constient de comportamentul prin care se manifesta apararea (un gind, de exemplu);
- Subiectul nu este constient ca respectivul comportament are orientare defensiva;
- Subiectul nu este constient de afectul/emotia/starea interioara care au declansat respectiva aparare.