11 Moduri de a fi Ultraproductiv

dezvoltare_personala_coaching_training

Simti uneori ca nu esti nici pe departe atat de productiv pe cat ti-ar placea sa fii? Daca da, nu-ti face griji, pentru ca sunt milioane de oameni ca tine. Cu totii avem nivelurile noastre naturale de productivitate si sunt lucruri care pot afecta foarte mult aceste niveluri. Smecheria este sa ne dam seama ce ne retine din a fi productivi si cum sa contracaram aceasta problema. Timpul tau este pretios, asa ca terbuie sa gasesti brese care te vor face mai productiv. Unde poti gasi aceste brese? Bineinteles, la oamenii productivi si deja de succes. Asa ca, iata aceste 11 moduri de a fi inalt productiv:

 1. Fii intotdeauna Pregatit

Inainte de a pleca din birou la sfarsitul zilei, oamenii productivi lasa lucrurile deja pregatite pentru urmatoarea zi, asa ca sunt pregatitit sa inceapa munca de indata ce ajung la birou urmatoarea dimineata. Nu doar ca asta inseamna un lucru mai putin de facut, te ajuta sa fii mai productiv pentru ca esti pregatit sa incepi imediat ziua. Incepe-ti ziua fara distragerea atentiei, fiind pregatit.

 1. Foloseste aplicatii de Project Management

De ce sa petreci mult timp administrand proiecte cand sunt aplicatii care pe care le poti folosi pentru a seta remindere, pentru a stabili intalniri, si multe altele? Daca vrei o aplicatie de administrare a proiectelor care este usor de folosit, te invit sa verifici ce poate face pentru tine Casual sau Basecamp. Aceste aplicatii iti usureaza munca de a tine evidenta task-urilor tale si ale echipei in functie de nielul lor de realizare.

 1. Deleaga din responsabilitati

Oamneii productivi stiu ca nu pot le pot face ei pe toate asa ca transfera anumite taskuri catre alte persoane. Cand faci asta, poti sa aloci mai mult timp taskurilor importante, si ii lasi pe altii sa faca restul.

 1. Aloca un interval specific de timp pentru emailuri

Daca iti verifici tot timpul emailul, nu vei ajunge sa finalizezi nimic altceva. Stabileste-ti un interval orar, in fiecare zi, pe care il vei dedica citirii email-urilor si, daca nu astepti un email important, nu verifica inbox-ul pentru tot restul zilei.

 1. Pregateste-te sa “musti glont-ul”

Asta suna infricosator, nu-i asa? Asta e si ideea. Aceasta expresie inseamna sa faci ceva ce nu suporti sa faci. Pune cel mai “neplacut” lucru pe lista ta de To-do si fa-l imediat iar apoi nu va mai trebui sa te gandesti vreodata la el. Sa amani ceva inseamna sa ajungi sa irosesti mai mult timp ingrijorandu-te cu privire la el decat ti-ar lua sa il rezolvi efectiv.

 1. Stii cand sa “dai inapoi”

Nu toate urgentele au nevoie de atentia ta. Cu cat mai multa atentie acorzi lucrurilor mici, cu atat mia putina atentie vei acorda lucrurirlor cu adevarat importante. Identifica momentele cand e nevoie sa “dai inapoi” si inceteaza sa iti faci griji cu privire la acele lucruri marunte.

 1. Nu-ti fie frica sa spui “Nu”

Nu este nevoie sa spui “Da” de fiecare data cand ti se cere ceva sau cand cineva te roaga sa faci ceva pentru el/ea, etc. Spunand “Nu” din cand in cand iti va aduce mai mult timp pentru a finaliza lucrurile.

 1. Incepe sa faci lucrurile Acum

Amanarea te impiedica sa fii productiv, asa ca inceteaza sa mai amani si ocupa-te de treburi acum. Raspunde la acel email, returneaza apelul pierdut , sau orice altceva iti cere atentia.

 1. Nu incerca sa faci mai multe lucruri deodata (multitasking)

Cu cat te straduiesti mai mult, cu atat finalizezi mai putine lucruri. Sa faci mai multe lucruri deodata nu este ceva de care sa fii madru pentru ca astfel tu nu iti dedici intrega atentie nici unui task. Fa cate un lucru pe rand, finalizeaza-l, si apoi muta-te la urmatorul.

 1. Scapa de distrageri

Cu exceptia urgentelor, pune deoparte telefonul si alte instrumente pentru cateva ore pe zi. Vei fi surprins sa vezi cat de multe lucuri reusesti sa finalizezi cand nu iti verifici telefonul sau alta aparatura pentru cateva secunde.

 1. Nu-ti pierde timpul in sedinte

Intelnirile pot dura ore, de multe ori fara nici un folos, si ai putea sa folosesti acest timp intr-un mod productive. Anunta pe toata lumea la inceputul sedintei ca esti preocupat sa te tii de un program si sa incheiati intalnirea cat de curand posibil. Nu lasa sedinta sa se indeparteze prea mult de la subiect sau te vei afla in situatia de a petrece prea mult timp pe subiecte fara rost.

Sursa: http://www.lifehack.org

Traducerea: Alice-Macrina Cornea